از کجا بفهمیم عسل طبیعی است؟ (بروزرسانی شد)

عسل

احتمالاً شما هم از اون دسته افراد هستید که در تشخیص عسل طبیعی از تقلبی زیاد سر رشته ندارید و برای اینکه عسل طبیعی و اصل گیرتون بیاید، مجبورید چندین راه مختلف و عجیب رو آزمایش کنید.

خب باید اقرار کنیم همه ما در تشخیص عسل طبیعی چالش‌های اساسی داریم. دلیلش هم واضحه. چون تشخیص عسل طبیعی از روی ظاهرش اصلاً کار آسونی نیست و شاید بهتر باشه بگیم غیر ممکنه.

اما بعضی فروشنده‌های عسل ادعا می‌کنن بدون آزمایش، می‌تونن عسل رو از روی ظاهر و بو و طعمش تشخیص بدن که طبیعیه یا مصنوعی. چی بگیم؟ 🤷‍♂️ خودشون این ادعا رو دارن 🙄

اما آیا این درسته که فروشنده‌های عسل می‌تونن عسل طبیعی رو از تقلبی به راحتی تشخیص بدن؟

طی مصاحبه‌هایی که تیم تحقیقاتی یاشل از فروشنده‌ها و زنبورداران با سابقه عسل در شهرستان خلخال انجام داده، معلوم شد که اونها هم مثل ما چالش‌هایی در تشخیص عسل طبیعی دارن ولی با یک سری روش‌ها تونستن تا حدودی رفعشون کنن.

در این مقاله چند تا از این روش‌ها رو آوردیم تا با یادگیریشون بتونید حداقل یک مقدار کمتر گیر کلاهبردارهای عسل بیافتید. اول از همه تعریفی جزئی از عسل های طبیعی و مصنوعی داریم. بعدش میریم سراغ روش‌های تشخیص عسل طبیعی از مصنوعی. با ما همراه باشید.

عسل طبیعی

عسل طبیعی چطوری درست میشه؟

عسل ماده‌ای شیرین، غلیظ و چسبناکه که توسط زنبور عسل از شهد یا ترشح قسمت‌های غده گیاهان، جمع‌آوری و تولید می‌شه.
زنبورهای عسل با چرخش به دور گل‌ها، شهد اونها رو در دهانشون جمع‌ می‌کنن و بعد با آنزیمی که در بزاق دهانشون وجود داره ترکیب ‌می‌کنن تا طی یک فرآیند شیمیایی تبدیل به عسل طبیعی بشه.

عسل مصنوعی

حالا عسل مصنوعی چطوری تولید می‌شه؟

عسل تقلبی و مصنوعی

عسل تقلبی و مصنوعی

علس مصنوعی یا تقلبی مایعی شیرین و جدیداً به لطف کلاهبرداران بسیار شبیه عسل طبیعیه. مواد تشکیل دهنده‌اش شکر، اسانس، اسید سیتریک، گلوکز تجاری، آب و … است. در تولید این عسل زنبور هیچگونه دخالتی نداره و تمامی مراحل توسط انسان انجام می‌گیره. در نهایت هم یک عسل مصنوعی ساخته دست بشر بجای عسل طبیعی قالب خریدار می‌شه.

تشخیص عسل طبیعی

روش‌های تشخیص عسل طبیعی از مصنوعی

تا به اینجا با عسل طبیعی و مصنوعی آشنا شدیم و می‌دونیم چطوری تولید می‌شن. راهنمایی که براتون آماده کردیم تا حدودی بهتون کمک می‌کنه تا بتونید عسل طبیعی رو از مصنوعی تشخیص بدین.

این روش‌ها تقریبی هستن و دقیق نمی‌تونن طبیعی یا مصنوعی بودن عسل رو تایید کنن. اما برای تعیین دقیق کیفیت عسل بهتره به آزمایشگاه‌های تخصصی عسل مراجعه کنید. البته روش‌های زیر رو هم توصیه میشه یاد بگیرید!

آزمایش عسل با ناخن

قطره‌ای عسل روی ناخنتون بریزید. اگر ثابت باقی‌ موند عسل طبیعی و اصله. ولی اگر روی ناخن پخش شد و به یک سمت سُر خورد، عسل مصنوعیه.

آزمایش عسل با آب

عسل رو داخل یک لیوان آب سرد بریزید. اگر عسل بدون حل شدن در آب ته نشین شد و آب همچنان زلال موند عسل طبیعیه. ولی اگر در آب حل شد و آب شفافیت خودش رو از دست داد عسل مصنوعیه.

آزمایش عسل با آتش

دستمال کاغذی رو آغشته به عسل کنید و سعی کنید آتشش بزنید. عسل طبیعی آتش می‌گیره ولی عسل مصنوعی نه. اگر هم عسل مصنوعی آتش بگیره به سختی اینکار رو می‌شه انجام داد!

آزمایش عسل با نان

یک قاشق عسل روی تکه‌ای نان بریزید. اگر عسل طبیعی باشه نباید تاثیری روی ظاهر نان بذاره. ولی عسل مصنوعی چون از مقدار زیادی آب تشکیل شده و آب در ترکیب با نان باعث خیس و خمیر شدنش می‌شه. پس خیس شدن نان، مصنوعی بودن عسل رو نشون می‌ده.

آزمایش عسل با رطوبت

مقداری عسل وسط یک دستمال کاغذی بریزید و آنرا تا کنید. اگر دستمال کاغذی خیس شد و زود نَم داد عسل مصنوعیه ولی اگر نم نداد یا حداقل طول کشید عسل طبیعیه.

رس زدن یا شکرک زدن عسل

عسل طبیعی بر خلاف تصور اغلب مردم، رُس یا شکرک می‌زنه (البته این دو تفاوتهایی باهم دارند!). شکرک زدن عسل طبیعی به دلیل وجود آنزیم دیاستاز و قند (گلوکز) بالا در آن اتفاق می‎‌افته و این کاملاً طبیعیه.

زنبورداران به دلیل اینکه مصرف کننده‌ها، عسل مایع و شفاف رو می‌پسندن، بعد از استخراج و عمل فیلتر کردن، عسل رو تقریباً ۳۰ دقیقه در دمای ۶۰ درجه حرارت میدن یا به عبارت دیگر پاستوریزه می‌کنن تا عسلی شفاف به دست بیاد.
پس اگر عسلی خریداری کردید که شکرک یا رس زده بود، به هیچ وجه به فروشنده گیر ندهید که این چرا این شکلی است و مایع نیست. همون لحظه مغازه رو ترک کنید و بدونید که شما برنده‌اید ✌ و این عسل کاملاً طبیعیه.

خوبه اینو هم بدونید که در کشورهای اروپایی اکثریت مردم عسل شکرک زده می‌خرن 😎

درصد ساکارز عسل

درصد ساکارز یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده کیفیت عسله. طبق استاندارد ایران، هر عسلی که میزان ساکارزش در آزمایشگاه‌ عسل، زیر ۵% باشه طبیعی محسوب می‌شه. پس موقع خرید عسل، حتماً از فروشنده برگه‌ی آزمایش درخواست کنید و به درصد ساکارزش هم توجه داشته باشید.

چکه کردن عسل

یک قاشق عسل بردارید و از ارتفاع ۲۰ الی ۳۰ سانتیمتری داخل یک ظرف بریزید. آیا چکه می‌کنه؟ اگر جوابتون بله‌ست، عسل تقلبیه. اما اگر بصورت مداوم و روان سرازیر بشه، عسل طبیعیه.

آزمایش عسل با زرده تخم مرغ

عسل رو با زرده تخم مرغ مخلوط کنین. اگر به شکل زرده تخم مرغ پخته دراومد، عسل طبیعیه. وگرنه مصنوعیه

ماندگاری مزه

عسل طبیعی به سرعت در دهان آب می‌شه و پس از مصرف ایجاد انرژی می‌کنه. در حالی که عسل مصنوعی طعم آبنبات میده و خوردنش تاثیر خاصی در بدن ایجاد نمی‌کنه.

تمام روشهایی که برای تشخیص عسل طبیعی از تقلبی گفته شد ممکن است نتواند عسل طبیعی را تشیص دهد. بهترین روش این است که عسل را در یک آزمایشگاه تخصصی عسل تست کنید!

برگه تقلب زیر شامل مواردی میشه که بالاتر گفتیم. بهتره این برگه رو همیشه همراه خودتون داشته باشید تا موقع خرید عسل بدونید چه چیزایی رو باید بررسی کنید 😉👇

اینفوگرافیک راه‌های تشخیص عسل طبیعی

تشخیص عسل طبیعی

نظرات

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست